Monday, October 22, 2012

Keladi Dodol Mama

Hi all, i xpernah tulis resepi kat my blog kan? huhuhu tetibe hr ni dgn gembira nk share very simple resepi. this is mama punya resepi. Mama dpt idea dr Chinese food, dorg gune keladi dgn manisan dorg (mcm kueh bakul). Tapi mama improvise skit dgn menggunakan dodol so feel more kemelayuan disitu. Semua ni terhasil kebetulan all bahan2 ni ade kat umah :) ok jom tgk bahan dia :

Bahan-bahan :


  1. Keladi
  2. Dodol
  3. tepung beras
  4. garam
  5. air
  6. Minyak masak

Cara Masak:

  1. Potong keladi berbentuk empat segi tepat nipis-nipis.
  2. Potong dodol  berbentuk empat segi tepat.
  3. Bancuh tepung beras ; tepung letak air (agak2 jgn cair sgt or pekat sgt) dan garam secukup rasa.
  4. lapiskan potongan keladi dan dodol seperti burger. (keladi - dodol- keladi).
  5. celupkan keladi dan dodol tadi kedalam tepung yg dibancuh tadi. 
  6. Panas kan kuali dan minyak masak untunk menggoreng.
  7. Kemudian masukkan keladi dan dodol yg dicelop dgn tepung ke dalam minyak. goreng sehingga warna kekuning kuningan.
  8. Siap dan sedia tuk di makan.

Mula2 sgt pelik dgn kueh ni. bile makan sgt sedap ok. sbb u all bole rasa keladi dan dodol tu melting kt dlm mulut. Sesuai disediakan untung minum petang atau pon sarapan pagi. So Selamat Mencuba! ^_^

Ni la hasilnya. rupe mmg xbrape cantek tp rasanye sedap :D

2 comments:

Ira Azeera said...

yg ni x penah makan.. klu dodol celup tepung n goreng tu pernah la.. bestkan bile dodol tu melting.. hihhi

Put Dianas Addnan said...

yeah sgt best... melting... i pon 1st time try... menu ni mama main wat jer. she so gud improvise food. kalo i ape yg tau je wat :)